Till nya familjerna

Nu är det bara 5 dagar kvar till leverans och därför kan det vara bra med lite praktisk information till valparnas nya familjer. Det foder vi använt ser ni på bilden. Vi skickar med ca 5 liter så att ni kan göra en överfasning till nytt foder.  Valparna får idag mat fyra gånger om dagen och äter ca en deciliter per gång. De vaknar så fort något ljud hörs i hemmet så den som går upp först får vara beredd att hjälpa valpen med utgång och foder . De sover vanligen hela natten.

Valparna behöver komma ut det första som händer på morgonen. Efter det foder, sen behöver de ut igen. De har utgångsstund vid 6.00/ 12.00/ 16.30/20.30. Eftersom vi har många att bära har de fått kissa först och sen få fodret ute, men nu börjar det bli kallare så vi kanske får tänka om. Innan de äter blöter vi fodret i 10 minuter för att det ska bli enklare att tugga. Valparna har känsliga små magar och man tjänar på att ändra allt i långsam takt. Det märkte jag en gång när jag råkade ge dem leverpastej istället för valppasta. Den sortens snabba förändringar vill man undvika både för deras och ens egen skull. 

De är relativt rumsena när det gäller nr 2, men nr 1 gör de på en tidning inne, så ett tips är att lägga ut en tidning nära bädden. Ett annat tips är att avgränsa det utrymme de kan röra sig på under natten. De behöver dessutom känna fysisk närhet till sin nya flock när de ska sova, de har ju sovit i en hög under hela sin levnad.

Vi har aldrig lämnat dem mer än 3-4 timmar, men då får man tänka på att Ester har passat dem och de har haft sin flock runt sig.

Vissa av valparna är lite mer pipiga än andra. Ester bryr sig inte det minsta om pip i form av ”det är synd om mig”. Hon vet när det är på riktigt. Vi kan nog säga att Malte behöver hjälp med att inte bli uppmärksammad precis varje gång han piper. Detsamma kan gälla Bobbi och även de andra faktiskt. Asta är så gullig, men en liten rymmare och grävare så hon har mycket bus under den där intagande looken.  De är ganska jämna i flocken, de bråkar och biter och leker men ger sig direkt om Ester ger dom ett morr. Ingen känns svag utan alla är robusta. Vi kommer troligen att sakna dom svårt.

Hemmet behöver valpsäkras från nedhängande växter, skor, sladdar. Detta är alla väldigt kul grejer att leka med men det kan bli farligt och stökigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.