Svar på valpfrågor från flickorna Creutz

 1. Är valparna blinda och döva när de föds? Ja det stämmer. De öppnar ögonen efter 12-13 dagar och ögat är utvecklat vid 15 dagar. Vid tre veckor börjar de höra. Men redan innan de ser kan de flytta sig till mamma och hitta en spene. Det kan de direkt vid födseln!
 2. Hur många gånger behöver man gå ut med den? Hunden ska ha en till två timmars motion om dagen, och behöver aktiveras med kontaktövningar osv. Vi brukar vara ute två lite längre rundor om dagen, den ena kanske de får springa fritt i skogen och den andra där de får gå fot och följa oss lite mer. Sen får de dessutom komma ut och kissa lite på lunchen. När valpen kommer till sin familj ska den bara ut väldigt korta rundor. Den är ju fortfarande liten En tumregel är att valpen får promenera och motionera 5 minuter två gånger dagligen för varje månad som valpen är. Så om valpen är 3 månader kan man promenera och motionera 30 minuter per dag fördelat på två omgångar. Man bör försöka undvika promenader med monotona rörelser i rask takt, t.ex. snabba koppelpromenader.
 3. Vad tycker en Labradoodle om att göra? Lite olika är dom. Ester ÄÄÄÄLSKAR bollar, bada, hämta saker. Hon är lugn när hon inte leker. Tintin älskar interaktion med människor, hon behöver busa och hon behöver jobba. Får hon inte det blir hon rastlös och olycklig. Labradoodles passar bra till det mesta om man vill träna med sin hund; spår, agility, lydnad och annat är dom gärna med på.
 4. Tycker de om att gosa? Jaaa! Jaa och Ja!!
 5. När börjar den äta hundmat? De diar fullt fram till att de är tre fyra veckor. Vi ger dom välling till att börja med när dom ska äta annan mat. Valpvälling göra vi själva av majsvälling, lite druvsocker och äggula. Mums tycker dom. Sen går vi över till uppblött valpfoder vid ca fyra veckor. Det brukar också vara mums. De ökar sina portionsstorlekar jättefort, men det är inte konstigt, de växer så det knakar. När valpen föds väger den ca 300 g, och när den flyttar väger den närmare fyra kg!
 6. Vad tål en Labradoodle inte att äta? Här är några exempel på saker de inte ska äta: Blågröna alger, Choklad, Deg, Ekollon, Glykol, Kakao, Lök, Nötter, Paddor, Russin, Råttgift, Salt, Snigelmedel, Vindruvor, Värktabletter, Giftiga växter, Xylitol
 7. Hur ofta behöver man duscha en hund? När den är smutsig eller luktar illa. Man kan duscha en labradoodle ofta om man t.ex är allergisk. Då kan man använda ett speciellt allergischampo. Det finns arbetande hundar som vistas i sjukhusmiljö och duschar varje dag och det tål de oftast bra.
 8. Hur ofta behöver man klippa klorna? Prova att ta lite varje vecka och försök göra det till en mysig stund för att de ska lära sig att det inte är farligt.
 9. Hur ofta behöver man klippa pälsen? Den ska kammas varje vecka och klippas ca fyra gånger per år. Det kan man lära sig själv att göra eller så lämnar man till hundtrim.
 10. Kommer den att sakna sin hundfamilj? Kanske lite. Det är viktigt att hjälpa den att känna sig trygg i sitt nya hem när den kommer till er.
 11. Kan man lära den några tricks? Jajamensan. Många tricks. Vacker tass, rulla runt, leta godis, sitta fint, komma på inkallning, hämta bollar eller pinnar. Den älskar att göra som ni säger om ni är tydliga så att den förstår vad den ska göra.
 12. Kan man köra agility med den? Javisst, det älskar dom!
 13. Hur kan man se humöret på hunden? Svans uppåt= uppmärksam och kanske lite arg, viftande svans= glad, helikoptersvans=jätteglad, öron som står ut (vi kallar det kramöron) då är de jätteglada och vill krama och pussa er, svansen mellan benen= rädd eller känner obehag. Man lär sig mycket om man iakttar hur dom gör i olika situationer. Ni kommer att veta massor av fler tecken när ni lär känna vovven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.