Goda råd för din och valpens första tid tillsammans
När du köper valp bör du räkna med att den inte ska lämnas ensam under sina åtta första veckor i sitt nya hem mer än undantagsvis och då bara några minuter. De första dagarna efter att den flyttat hem till dig handlar om att skapa trygghet och att ge den tid att vänja sig vid allt det nya i lugn och ro.
Inte heller när valpen blir äldre bör den lämnas ensam mer än fyra-fem timmar.
Skapa trygghet i det nya hemmet
När din hundvalp flyttar hem till dig är den åtta eller nio veckor. Den har just skiljts från sin mamma och det enda hem den känt till sedan den föddes. Det viktigaste nu är att du hjälper valpen att känna sig trygg i sitt nya hem, både inomhus och utomhus.
Ge den tid att anpassa sig till allt det nya och lära känna sin nya flock i lugn och ro. Ett nytt hem är en stor omställning och innebär massor av nya intryck. Tänk på att hundar har ett mycket mer utvecklat doft- och hörselsinne än vi människor, vilket gör deras upplevelser av omgivningen intensivare. Gör gärna i ordning en sovplats med tak till valpen. Första gången den kommer hem är det bra om du sitter nära sovplatsen och låter valpen ta första steget att närma sig dig. När det sker är det säkert även så att den behöver komma ut och kissa direkt.
Din nya familjemedlem kommer att vilja undersöka allt hemma hos dig med alla sinnen. Det är viktigt att du har tålamod och visar valpen förståelse. Var inte för strikt den första tiden. Försök att avleda valpen och ge den saker som den får lov att undersöka. Det där med uppfostran kan ni ta när den väl gjort sig hemmastadd.
Valpar blir trötta fort och behöver sova mycket. Se till att alla i familjen lämnar vovven i fred när den sover på dagarna.
Valpar och barn
Har du barn som är små eller inte vana vid hund är det viktigt att inte låta dem vara ensamma med valpen. En hund är ingen leksak utan ska behandlas med respekt, även av barn. En valp måste få bekanta sig med alla i den nya familjen i lugn och ro och i sin egen takt. Låt valpen välja själv om den vill leka. Visar den tecken på att vilja vara i fred måste den få vara det.
Vi får ibland förfrågningar från föräldrar som har separerat och barn som bor i olika hem där hunden är tänkt att följa med barnen. Vår övertygelse är att ett hundägarskap börjar med att en eller flera vuxna i samma hushåll har en önskan om att äga en hund och är redo att ta fullt ansvar för hunden och dess välmående. Vi rekommenderar därför inte delat boende för hundar, i synnerhet inte under valperioden.
Hälsa på andra hundar
Det är viktigt att hundmöten blir en positiv upplevelse för valpen. Välj därför noga vem din valp får hälsa på och inte. Säkerställ innan du släpper fram din valp till en annan hund att den gillar och är snäll mot valpar, men försäkra dig också om att den är vaccinerad. Valpar behöver inte hälsa på alla hundar den möter, utan välj med omsorg.
Och du, glöm inte att njuta av valptiden. Den är fantastisk!
Rumsren
Vissa av våra hundar är nästan rumsrena när de lämnar oss, men alla hundar är olika. Med lite tålamod och bra rutiner bör det inte ta mer än 4–8 månader innan en hundvalp är helt rumsren. I början blir det en del spring och det kommer med all säkerhet att hända några olyckor.
Vaccinering
En hundvalp ska vaccineras mot parvovirusinfektion, parainfluensa, valpsjuka, hepatit (HCC) som kan orsaka akut leversvikt, med vissa intervaller och regelbunden påfyllning genom livet rekommenderas.
Enelyckans valpar är besiktigade, vaccinerade och chippade när de levereras.
Försäkra och ID-märka hunden
Enligt svensk lag ska alla hundar ID-märkas. Vi ombesörjer att valpen är ID-märkt och registrerad hos Jordbruksverket vid leverans. Så snart som möjligt ska du göra en omregistrering hos Jordbruksverket. ID-märkningen hjälper dig då att återfå valpen om den skulle komma bort.
Dolda fel försäkring
Enelyckans valpar är försäkrade mot dolda fel. För att dolda fel försäkringen ska gälla får det gå maximalt sju dagar från veterinärbesiktning (som vi ombesörjer) till leverans/köp. Från dagen för köpet ska ny försäkring tecknas av dig som köpare. Din försäkring tar vid efter den dolda fel försäkring vi har tecknat och försäkringskejan blir på så sätt obruten.
Vi rekommenderar att du som köpare gör ägarbytet hos Jordbruksverket (kan göras digitalt) och tecknar försäkring till hundens fullvärde dagen för köpet.
Dolda fel försäkringen gäller i tre år från leverans och bygger på vår och er försäkring i kombination.
Hundens vardag
Flocken
Förutom grundläggande behov som mat, vatten och en egen sovplats finns det flera saker som alla hundar behöver för att må bra.
På delad förstaplats kommer umgänge med flocken och motion. En hund är ett flockdjur, och mår inte bra av att vara ensam mer än fyra till fem timmar om dagen. Därför behöver du se till att hunden får sällskap även de timmar ni i familjen jobbar eller är i skolan.
Motion
Du behöver också se till att hunden får tillräckligt med motion. De flesta hundar behöver ett par timmars promenad varje dag.
Umgängesregler
För att det ska bli trevligt att umgås och för att hunden ska komma in i flocken, behöver hunden lära sig umgängesregler så tidigt som möjligt.
Umgängesreglerna är egentligen inte så märkvärdiga. Tänk igenom hur du vill ha det på promenaden, när du får gäster, när ni besöker andra och så vidare. Lär hunden att agera på det sätt du vill i lugn och ro, när ni är på egen hand. Därefter kan du börja kräva av hunden att göra det samma i allt svårare situationer.
– Att inte dra i kopplet när ni är ute och går, att komma när du ropar, att veta vad ”nej” och ”bra” betyder är exempel på umgängesregler.
Förstår din hund även vad ”stanna kvar” eller ”gå och lägg dig” betyder är många framtida konflikter undanröjda.
Och att lära sig nya saker är bra mental träning för hunden.