Här listar vi bra frågor – och svaren på frågorna.

Löpträning
Fråga: Jag undrar om det går bra att ta med en labradoodle på löprundor på mellan 5-10km ?
Löprundor är ingen match för en labradoodle, de brukar älska det! Det viktigaste är att läsa av hunden och anpassa längd och hastighet efter hundens förutsättningar. Bygg styrka successivt. Om hunden visar trötthet bör du sakta ner och promenera, och nästa gång kan du välja en annan sträcka. Var tålmodig och ni kommer få fina rundor tillsammans.
I koppel:
- Vid 6 månader kan du vänja den vid sele, koppel och korta distanser på ca 200 meter.
- Vid ett år kan den klara korta rundor där du stegvis ökar längden till ca 2 km.
Löst:
En hund som klarar att hålla springa lös klarar också längre rundor från tidigare ålder. Den rör sig friare och risken för belastningsskador är mindre.
- Vid 6 månader, ca 4 km
- Vid 12 månader upp till en mil.
Klippning
Fråga: Hej! Så fina vovvar ni har. Jag har en fråga, ni trimmar inte hundar? Bara era egna? Min hund hade behövt klippas men känner inte till så många som trimmar. Tanken är att jag ska göra det själv men inte bestämt vilken modell jag ska ha. Ha en fin kväll!
Vi klipper våra egna hundar och det är inte svårt men tar tid och vi blir ganska ledbrutna efteråt eftersom vi ännu inte har något klippbord, så svaret på din fråga är nej vi trimmar inte andras hundar. Vi använder en modell som heter Andis 2.
Vi rekommenderar är att du köper en modell med stark motor, med sladd (uppladdning är inte tillräckligt) och med slipbara skär. Alltså, det är värt att köpa en modell som håller högre kvalitet . Vi har valt skär 13 och 19. Skären skickar vi för slipning hos www.harald-slipservice.se.
Förutsättningen för att kunna klippa är att pälsen är ordentligt genomborstad först.
Här är tips på hur man klipper: https://youtu.be/bWkJcGe8dUo
”Lyckliga Fåret” får bra kritik på Facebook enligt en av våra köpare. Finns särskild info för hund här: https://www.lyckliga.nu/valja-klippmaskin-3
Fästingar
Fråga: Hur tänker man med fästingar?
Vi använder Seresto vet på sommarhalvåret. Det är ett halsband som man kan bada med och ett halsband räcker hela säsongen. Våra hundar älskar att bada så det är praktiskt. De får heller inte reaktioner när vi sätter på halsbanden. Vi vet att många tycker om att använda Bravecto eller NextGard som ges av veterinären. Vi har dock ingen erfarenhet av dessa.
Försäkring
Fråga: Tips på vad man ska tänka på med försäkring?
Vi rekommenderar If eftersom vi själva använder dem, men vi har även erfarenhet av andra bolag som är bra. Vi tycker att man ska ha minst 60 000 i veterinärvård om det skulle behövas ett större ingrepp av något slag.
Besök hos oss
Kan vi få komma och hälsa på hundarna?
När det gäller generella besök, och för att det ska vara praktiskt genomförbart för oss och hundarna träffar vi dem som har anmält sig till vårt nyhetsbrev och som är lite längre upp i väntelistan.Vi träffar dock alla som står på tur för tilldelning och har anmält sig som redo att bli valpköpare från det att valparna är 5 veckor gamla. Det är ju i både vårt och familjens intresse att hunden och familjen trivs och passar ihop. Vi håller också öppet hus då och då och annonserar dessa i god tid på sociala medier.
Allergitest
Fråga: Såg att ni tar allergitest – gör ni det på alla valparna?
Nej det gör vi inte, men vi kan testa på köpares önskemål och då köparen själv vill testa sig. Som allergisk valpköpare kan man nämligen testa vilka allergener man reagerar på. För oss räcker det om köparen testar sig när det är dags för tilldelning. Vi testar vilka värden hundarna har för de olika allergenerna för att sen jämföra testresultat. Läs mer på Allergenius hemsida. https://www.allergenius.se/
Avelsspärr
Fråga: I kontraktet står det att det är avelsspärr. När man läser på om det så är det ganska blandad information – alltifrån att man förbinder sig att inte ta valpar någonsin på hunden man köper, till att eventuella valpar inte kan registreras hos SSK, till att begreppet avelsspärr inte är juridiskt bindande överhuvudtaget. Hur tänker ni kring begreppet?
Svar: Vi har avtal med våra betäckande hanars kennel och i de kontrakten råder avelsspärr. Om det är juridiskt bindande vid en rättslig process vet vi inte men vi vill hedra våra avtal och är rädda om våra relationer både till köpare och leverantörer så med vår tolkning får ingen avel ske på valparna.
Om vi hade avelsrätt kunde vi t.ex resonera så här:
- Vi säljer det bästa och för avel mest lämpade exemplaret till avel och priset blir högre.
- Vi ställer krav på att köparen säkerställer att de genomgår tester för höfter, armbågar, ögon och bedömas ha ett fint och lämpligt kynne.
Uppfyller valpen inte godkända nivåer i testerna får de inte användas för avel eftersom det kan innebära djurplågeri och för tidig död och äventyra Labradoodlarnas fortsatt fina utveckling.