Fodervärd

Fodervärden

Enelyckans erbjuder familjer som bor i närheten av Gislaved möjlighet till fodervärdskap. Som fodervärd får du möjlighet att följa din hund från valp till vuxen förälder, och får träffa din hunds valpar.

Vi erbjuder råd och stöd kring pälsvård, träning, mat med mera och foderfamiljer är välkomna på besök. Vi vill uppmuntra till och delta i positiva nätverk kring hundarna.

Fodervärdarna får ta del av vårt avelsprogram och får träffa sin hunds valpar. De kan ta del av uppdateringar på sociala medier och följa valparna när de flyttar till sina nya familjer.

Vad innebär det?

Vi väljer ut valpar som är mycket vackra och har ett gott och stabilt temperament för avel. En fodervärdsfamilj får njuta av en hund med de allra bästa egenskaper som dessutom lämpar sig att föras vidare till nästa generation.

Fodervärden får köpa sin valp till ett kraftigt reducerat pris och äger hunden från början men avelsrätten tillhör Enelyckans fram tills att hunden är fem år (tik) eller sju år (hane) .

Våra avelstikar kommer att få en till två kullar. En hanhund är aktiv då och då från två till sju års ålder.

Hunden flyttar till sitt nya hem vid åtta veckors ålder. Vi gör tester för att kontrollera om det finns anlag som kan leda till sjukdom. När hunden är drygt ett år och vi har fått svar från testerna bestäms om hunden är lämplig för avel eller ej. Om inte stannar valpen hos sin ägare och fodervärdsavtalet avslutas utan vidare åtgärd. Ingen avel får i så fall ske på hunden.

Om hunden har de toppresultat vi hoppas på får den gå i avel hos Enelyckans. Tiken kommer till oss för parning i en till tre dagar och bor hos oss under dräktighet från två veckor före valpning tills att valparna är åtta veckor.

Vi tar gärna emot uppdateringar och bilder, särskilt under valpens första år. Vi vill gärna bygga upp en relation till både familj och hund och vi vill även få tillfälle att bedöma hundens temperament och lämplighet för avel. Vi vill att hundarna ska känna sig trygga hos oss. Särskilt avelstiken behöver känna sig hemma hos oss eftersom hon ska bo här vid valpning.

Kostnader relaterat till avel

Vi står för kostnader som relaterar till avel. Fodervärden ska låta röntga hundens höfter och armbågar samt göra ögonlysning när hunden är ca ett år. Beställning av röntenbildskontroll hos SKK görs innan veterinärbesöket, här: https://www.skk.se/bestall-rontgenavlasning

Veterinärbesök som relaterar till avel är t.ex. progesteronprov inför parning, ultraljudsundersökning för att konstatera dräktighet och i enstaka fall kan vi vilja röntga hunden för att konstatera antalet valpar.

Fodervärden

Vi söker fodervärdar som tycker att det skulle vara roligt att låta sin hund få valpar. Vi tror att fodervärden har en stabil livssituation och inte har planer på att flytta långt bort. Den som lever ensam kanske har ett nätverk som vill hjälpa till med hunden. Vi ser gärna att fodervärden har viss hundvana och har möjlighet att spendera stor del av sin tid tillsammans med sin hund.

Viktigast av allt är att det finns ett förtroende mellan fodervärden och oss så att båda parter känner sig väl tillmods med samarbetet.

Hundens omvårdnad

För att båda ska känna sig trygga skriver vi kontrakt som beskriver vad som ingår i överenskommelsen.

  • Fodervärden ansvarar för hundens normala vård inklusive kostnad för vaccinationer, fästingskydd och veterinärbesök som inte har med avel att göra.
Vi rekommenderar att
  • hunden utfodras med premiumfoder.
  • hunden ges regelbunden motion och utsättas för olika miljöer för att vara trygg i olika situationer.
  • träning utgår från belöning istället för bestraffning.  
  • valp såväl som vuxen hund ska få kärlek, god omvårdnad och möjlighet till ett gott och omväxlande liv.

Fodervärd till tik

För att bli fodervärd till en tik tror vi att du bor i närheten av Gislaved. Vi vill att du tar tiken till oss när hon ska paras och i samband med valpperiod.

Vi kommer att vilja ta första kullen när tiken är två till tre år gammal. Då är tiken mogen och har goda förutsättningar för en bra dräktighet.

Från att tiken är två år gammal ska fodervärden kontakta Enelyckans direkt när tiken löper. Det kan vara snabba ryck när det gäller parning. Tikens löp pågår under två till tre veckor men bara någon av dessa dagar är tiken redo för parning. Våra tikar är mogna runt dag 12–13 in i löpet. Fodervärden behöver vara extra uppmärksam och ha koll på tiken under löpperioden. Hon ska vara kopplad i miljöer där hanhundar finns och fodervärden ska aktivt se till att tjuvparning inte kan ske.

För att öka chansen till dräktighet ska fodervärden inför parning ta tiken till ett djursjukhus som mäter progesteronvärde och har eget laboratorium (Enelyckans bekostnad). Provsvaret visar tikens progesteronvärde och indikerar vilken dag som är rätt för parning. Vi lånar tiken någon eller några dagar i samband med parning.

Efter parning bor tiken hemma som vanligt. Fodervärden får information om vad man kan förvänta sig under dräktigheten. Tiken är dräktig i nio veckor.

Tiken kommer till Enelyckans en till två veckor före beräknad valpning (beror på avståndet till Gislaved) och stannar tills valparna är åtta veckor. Enelyckans tecknar en särskild avelsförsäkring som gäller från dagen för första löp, under dräktigheten och även under vistelsen hos oss. Även av denna anledning är det jätteviktigt att fodervärden kontaktar oss första dagen för löp eftersom det är karenstid från tecknande av försäkringen för skador som har med förlossningen att göra.

Fodervärden med hela sin familj är välkommen på besök från att valparna är ca fyra veckor gamla. Samma dag som valparna flyttar till sina nya familjer så flyttar tiken hem igen. Tiken är vid denna tid vanligen ganska nöjd med att lämna sina valpar men det är lite individuellt.

Fodervärd till hane

För att skapa en bred genetisk variation har vi ibland hanhundar som erbjuds till fodervärd. Vi vill gärna att hanarna bor inom en halvtimmes körning från Gislaved.

Som fodervärd till hanhund får du ibland låna ut din hund för att den ska para en tik. Vi hämtar och lämnar och lånar hunden under några timmar.

Om du vill bli fodervärd

Om du vill bli fodervärd för en valp från Enelyckans, skriv till oss på enelyckans@gmail.com  och berätta hur hunden skulle ha det hos dig.

Vi ser fram emot att höra från dig. Vänliga hälsningar

Britt och Alexander